piatok 8. júla 2016

Narok na matersku

Nielen na tieto otázky vám prinášame odpovede. Ako mať čo najvyššiu materskú. Kto ešte okrem matky môže čerpať materské?


Kedy vzniká nárok na materské ? Aká je výška materského?

Mám nárok na materské ? Ako sa mi vypočíta materské? Môžem poberať materské a popri tom pracovať? Má SZČO nárok na materské ? Musí prerušiť alebo zrušiť živnosť, keď poberá materské? Aké sú podmienky nároku na materské?


Nárok na materské však nezískava každý automaticky, ale musí splniť zákonom stanovené podmienky. To, aké podmienky pre priznanie .

Na materskú dovolenku má nárok v prvom rade matka, ktorá bola nemocensky poistená najmenej 2dní za posledné dva roky. Toto poistenie za ňu odvádzal. Otec dieťaťa má podľa novely zákona po dohode s matkou nárok na prevzatie starostlivosti o dieťa a poberanie materskej dávky. Zákonníka práce v znení neskorších predpisov (ďalej Zákonník práce) základná výmera dovolenky je najmenej štyri týždne . Ak mužovi Sociálna poisťovňa zamietne nárok na materské , môže žena opätovne požiadať o rodičovský príspevok.


Vyplatený jej môže byť aj . Podmienky nároku na materské. Najskôr si rozoberieme podmienky, ktoré je nutné splniť na to, aby poistenkyni vznikol nárok na materské. Do vymeriavaceho základu pre výpočet materského sa . Mamička, ktorá je tehotná alebo ktorá sa stará o narodené dieťa, má nárok na materské , ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky . Pracujem na dohodu, budem mať nárok na materskú ? A môžem v zamestnaní čerpať materskú dovolenku?


Aj keď živnostníčky nemajú nárok na materskú dovolenku, majú nárok na vyplácanie dávky materské. Aké podmienky na jej získanie musia . Materská dávka je dávkou sociálneho poistenia – nemocenského poistenia,. Nárok na dávku v prípade iného poistenca je najdlhšie do rokov veku dieťaťa.

Treba rozlišovať pojmy materská dovolenka a materské (dávka). Muž nemá nárok na materskú dovolenku, tá patrí podľa § 1ods. Ak sa stará o dve alebo viac detí má nárok na materské po dobu týždňov. O túto dávku môže požiadať až po tom, ako matka poberanie . Peněžitý příspěvek v mateřství ( mateřská ) je dávkou nahrazující příjem, která se vyplácí. Když si žena nemocenské pojištění neplatí, nemá na mateřskou nárok.


Mojej manželke bude končiť nárok na materské 20. Dobrý deň, chcem sa opýtať ako máme postupovať vo veci materskej pre otca. Požiadali sme o materské pre otca . Aby ste mali nárok na materskú , musíte byť v posledných dvoch rokoch pred pôrodom .

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Obľúbené príspevky