utorok 27. decembra 2016

Kolko stoji vystup na everest

Podle odhadů stojí za procenta nepálského HDP. Je to jedna paušálna suma pre všetkých? Rôzne agentúry majú rôzne ceny. Podľa toho, čo ponúkajú.


Průměrně celý výstup zabere okolo dnů. Z tábora se na vrchol dostanete za dní. Hovorí sa, že ak má človek peniaze, môže tam ísť stráviť dovolenku. Je naozaj pravda, že vrchol dnes . Ako v tom čase fungovali povolenia na výstup a koľko stáli? Snímek jasně ukazuje, že fronty, ba až zácpy, se v kritických místech výstupu skutečně tvoří.


V pamäti Preložiť túto stránku 31. Povolení stojí tisíc dolarů (2tisíc Kč). Zistia, že výstup nemohol trvať toľko, koľko udáva, cesta neviedla.


Na cestě k vrcholu jsem prošel kolem dvou čerstvých mrtvol. Výstup na vrchol nebo lidský život? Lidé si uvědomovali, že umírají, ale už neměli síly odp. Možno ťa zaujíma, ako sa tam dostať, koľko to stojí alebo či. Existujú skupinové výstupy a takzvaný komerčný výstup.


Aj preto je priemerná doba výstupu uvádzaná v tak šialenom rozpätí. Zastaví sa pri nás a pýtame sa, koľko je ešte do nášho cieľa. AirCar, za ktorého vývojom stojí Slovák Štefan Klein. Ja som mal šancu uskutočniť ich, koľko som potreboval.


Everest stojí približne 80-tisíc dolárov. Nepál rozhodne stojí za návštevu, nezabudni, že do Nepálu potrebuješ víza. Koľko peňazí do Kathmandu a Nepálu. Tatranský“ štýl výstupu na vrchol má svoje výhody i nevýhody. Výškové horolezectvo je najmä o tom, koľko dokážeš vytrpieť.


To nie je dlhodobo vhodné, lebo zrýchlenie týchto procesov stojí trvale veľa energie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Obľúbené príspevky