pondelok 23. novembra 2015

Kde sa nachadza lepok

Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v obilninách, ako napríklad pšenica, ovos , jačmeň, pšenica špaldová, raž, kamut a triticale. Lepok je v prvom rade v obilninách sa nachádzajúci komplex proteínov. Jedna z jeho zložiek, gliadín spôsobuje citlivosť na glutén (celiakia, citlivosť na múku), . Lepok je zmesou dvoch bielkovín, ktoré sú obsiahnuté hlavne v obilninách. Lepok obsahujú potraviny vyrobené z bežných obilnín- jačmeňa, . Podrobné vedomosti o tom, kde sa vyskytuje lepok , sú dôležité. Lepková bielkovina glutén je obsiahnutá v nasledovných druhoch obilnín: . Potraviny s lepkom a ich bezlepkové náhrady: Tipy pre celiatikov.


Téma intolerancia na lepok (glutén) je v dnešnej dobe veľmi kontroverznou. Zdroje tvrdia, že lepok je bezpečný pre každého okrem celiatikov, . Neznášanlivosť lepku je problém rozšírenejší ako samotná alergia na lepok. Lepok alebo glutén je zmes proteínov gliadínu a glutenínu.


Spolu so škrobom sa nachádzajú v endospermsemien niektorých obilnín ako sú pšenica, jačmeň, . Pre tých, ktorí trpia celiakiou, je dodržiavanie diéty nevyhnutné, inak ale platí, že lepok sám o sebe nie je nebezpečný, píšu Lidovky. Ak trpíte problémami či intoleranciou na lepok , vždy si pozorne prečítajte popisy na balení potravín. Ak s bezlepkovou stravou začínate, máte . Je propagácia bezlepkovej výživy prehnaná, alebo na tom fakt niečo bude?


Je pravda, že lepok môže okrem zlého trávenia spôsobovať aj . Pšenica, jačmeň, raž i ovos obsahujú lepok. V malých množstvách sa lepok nachádza aj všade, kde sa . Taktiež všetky potraviny, kde nie je zrejmé, či sa tam lepok nachádza. Najčastejším problémom je „modifikovaný škrob“. V súčasnosti však platí . Lepok , alebo inak glutén, je primárna bielkovina obsiahnutá v obilninových zrnách. Zaisťuje štruktúru a chuť pekárskeho produktu.


A to sú len základné potraviny, v ktorých sa lepok nachádza. Prečítajte si na Pink Onion. U nás nájdete recepty i intolerantné darčeky.


Celiakia je autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém neznesie glutén ( lepok ), bielkovinu, ktorá sa bežne nachádza v rôznych druhoch. Lepok sa totiž nachádza takmer vo všetkých potravinách. Prečo je glutén problematickou látkou v potrave, kde sa nachádza , aké benefity prinesie vylúčenie z jedálneho lístka.


Máte problém s lepkom ? Aké sú príznaky, ktoré by ste určite nemali podceniť? V týchto druhoch sa napriek označeniu nachádza lepok. Aj niektoré bezlepkové cestoviny žiaľ lepok obsahujú.


V múke je lepok , v mlieku je laktóza, v mäse sú antibiotiká, sója je. Vitajte pri sledovaní druhej časti našej novej webovej relácie Zdravý ako BUKovský. S doktorom Igorom Bukovským v nej každý týždeň . Lepok (glutén) je proteínová zlúčenina, ktorá sa nachádza v pšenici a zrnách, ako je jačmeň a raž. Je prítomný vo veľkom množstve bežných .

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Obľúbené príspevky