štvrtok 29. januára 2015

Dobrý a zlý cholesterol

Dobrý a zlý cholesterol

Cholesterol je tuková látka, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu. Celkový cholesterol môžeme rozdeliť na tzv. Určite ste už o ňom veľa počuli i čítali, no zapamätali ste si zrejme iba to, že existuje zlý a dobrý. Načo ho vlastne potrebujeme a prečo by sme si ho mali strážiť?


Ak snaživo hľadáte, čo znižuje cholesterol, tento článok je určený práve vám. Prečo je dôležité rozoznať dobrý a zlý cholesterol ? Někdy je ho moc, jindy málo. Jak se od sebe vlastně liší ten dobrý a zlý ? Nachádza sa v bunkách a krvi každého cicavca.


Hladinu cholesterolu navyše ovplyvňujú pohlavné hormóny. Hladina dobrého cholesterolu je vďaka ženským hormónom (estrogénom) vyššia u . Preto sa takémuto cholesterolu ľudovo hovorí „ dobrý cholesterol “. Hlavné dva druhy sú: lipoproteín s vysokou hustotou (HDL, dobrý ) a lipoproteín s nízkou hustotou (LDL, zlý ). V skutočnosti je teda cholesterol. Doteraz bolo všeobecne známe, že existujú dva typy cholesterolu : LDL, teda „ zlý “ cholesterol a HDL, teda ten „ dobrý “. Vyzerá to tak, že ide o . LDL (Low-density lipoprotein) je známy ako zlý cholesterol , ktorý.


LDL- cholesterol označován za “ zlý ” či “špatný” a HDL- cholesterol za “hodný” či “ dobrý ”. Prečo sledovanie celkového cholesterolu nie je dobrým indikátorom rizika. S pojmom cholesterol sa najčastejšie spája zvýšená hodnota celkového cholesterolu alebo nepomer medzi dobrým (HDL) a zlým (LDL) cholesterolom. HDL cholesterol - dobrý cholesterol - čistí tepny a pôsobí tak priaznivo na krvný obeh. LDL cholesterol - zlý cholesterol - naopak, tepny upcháva. Ako už bolo povedané, odborníci rozlišujú „ dobrý “ cholesterol (HDL) a „ zlý “ cholesterol (LDL).


V jednoduchosti: dobrý (HDL) chráni pred srcovými ochoreniami tým, že odoberie z krvi “ zlý ” cholesterol a neumožní mu zanášať tepny a zlý. Viete, od akého veku vám má cholesterol merať váš lekár a kedy treba spozornieť? Otázka potom je, či ho treba za každú cenu znížiť,.


Ešte lepšie – tuková zlúčenina. Istnieją jego rodzaje, określane jako dobry i zły. Jakie są między nimi różnice? Keď sa povie cholesterol , väčšina ľudí si ho spojí s negatívnym vplyvom na zdravie. Hoci je cholesterol rizikový faktor pri vzniku . TASR) – Znížiť takzvaný zlý cholesterol možno.


Existujú hlavné typy cholesterolu , ľudovo ich označujeme ako „ dobrý “ a „ zlý “. Priveľa „ zlého “ zvyšuje riziko srdcových chorôb i mozgovej . Pohár červeného vína denne znižuje hladinu zlého cholesterolu u diabetikov. Nie je však cholesterol ako cholesterol. Rozlišujeme totiž dva druhy – „ zlý “ cholesterol LDL a „ dobrý “ cholesterol HDL. Zlý “ cholesterol prechádza našimi tepnami, a ak ho máme nadbytok, môže sa v . HDL a zlý LDL), a ako znížiť cholesterol.


Zistite tieto praktické informácie o . Je potrebné nekompromisne znižovať hladinu cholesterolu v krvi, ak nie je hodnota v norme? Co oznacza podział na dobry i zły cholesterol ? Jaki mają wpływ na Twoje ciało? Dowiedz się więcej o dwóch rodzajach cholesterolu tutaj.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Obľúbené príspevky